2015. március 7., szombat

Hihetetlen, hogy a napokban mekkora port kavart az, hogy a Microsoft kiadott egy bluetooth-os, összehajtható billentyűzetet mobilokhoz (nem csak Lumiákhoz).



Leírták, hogy milyen gagyi, meg hogy a Microsoft lemegy kutyába, ahogy azt is, hogy végül is mennyire egyszerű és kézenfekvő.

Szerintem az egyedüli fail vele kapcsolatban (de az epic ;-), hogy ezen bakker tényleg nincs Windows gomb...... persze nem is kell okvetlen, na de ez mégiscsak egy Microsoft Universal Foldable Keyboard-nak elnevezett cucc. Lehet hogy önkritika, de az már túl erős, hogy Cmd gomb meg van ;-)




Részemről örülök, hogy a nagy Virtual Reality, meg gesztus-fetisizmus közepette még elismerik, hogy van igény billentyűzetre. Még mobilhoz is. Már azt sem értettem, hogy a netbookokat leváltó tabletek miért nem eleve mind kiegészítő billentyűzettel jelentek meg (és lettek volna ezáltal egy még jobban használható netbookok). Erre mi kezd most divat lenni? Feltalálják mégegyszer a netbookot, csak all-in-one, meg ilyen hülye neveken.

Szóval én már vagy 3 éve használok billentyűzetet mobilhoz. (Azelőtt, még a PDA-s időkben hozzászoktam.) Sőt többet is, mert lássuk be, elég szar volt a felhozatal így mindig le-lecseréltem.

Utazáshoz, nyaraláshoz nagyon jók ezek, ha az ember nem vinné a notebookját. Mi magyarok viszont főleg hátrányos helyzetben vagyunk, mert abból a kevésből is még kevesebb, amiből el lehet érni magyar billentyűzetkiosztásút is.

Egy ideig a legolcsóbb vezetékes tablet-tokkal próbálkoztam, igen ráfektettem a telót a tok kitámasztható hátlapjára. Ez tényleg csak kínzásra jó, egyszerűen nem mindig vette észre a lenyomást, és gyűlöltem a kábellel való szöszmötölést:




Aztán kb 2-3x annyiért van ennek a bluetooth-os változata, de hát ez még mindig tabletekre van célozva:




A Logitech K480 lett volna a legfaszább, mert tartja is a készüléket, sokáig álmodoztam róla, viszont azóta sincs magyar kiosztásúban, és kicsit túl nagy is:




Végül egy elég érdekes kombináció lett nálam a nyertes. Sokan elfelejtik, hogy a vezeték nélküliséget nem feltétlen csak a bluetooth adhat. Gondoljunk csak az asztali gépek vezeték nélküli billentyűzeteire. Ugyanakkor a legtöbb mobil már tud USB host is lenni, egyedül a csatlakozó mérete a gond. Na de hát mire való az OTG kábel? Rosszúl hangzik, hogy valami kilóg a telóból, de a gyakorlatban a nano USB adó-vevő illetve az OTG kábel (kapható extrém kicsi is) nem kellemetlen.

Nano USB vevővel ellátott, nem bluetoothos de vezeték nélküli, kicsi és magyar kiosztású billentyűzet márpedig van! Nem is rossz áron! Rapoo E6300/E6500 vagy E2700, ami már az egér problémáját is megoldja mert tapipadja is van:




Lenne ezen is még mit fejleszteni, mert pl. nem minden ékezetes billentyű van a standard helyén, de megszokható. Mindenképp jobb, mint Fn gombot nyomkodni az ékezetek eléréséhez.

Sajnos nem minden mobil támogatja a külső billentyűzetekre vonatkozóan a billentyűzetkiosztás megváltoztatását. Tehát azt sem, hogy a magyar nyelvre állított OS-ben a magyar kiosztású külső billentyűzetről valóban használhatóak legyenek az ékezetek. Alap (stock) Android-ban pl. van erre külön funkció, de a saját LG G2-esemen nincs. Az ilyen mobilokon jól jön a következő, sajnos fizetős app (van kipróbálható demo is külön): External Keyboard Helper


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése