2015. április 7., kedd

Régóta vágyott dolog volt részemről egy újabban TV-okosítónak is csúfolt HDMI-stick.
Csak ülünk a TV előtt, és rátolunk bármit, amit akarunk. Videót, fotót, játékot....

Az eleve okos TV-knek soha nem voltam barátja, ugyanazért, amiért a gyári navigációkat is gyűlölöm a kocsikban. Eleve korlátos a támogatottságuk, továbbá 3-5 év és mind elavul, használhatatlanná vagy gagyivá "válik" a jövő megoldásaihoz képest.

Fontos azonban, hogy nem egy, a Kínából már régóta elérhető minden-egyben stickekre vágytam, amikben benne van egy teljes androidos mobil csak kijelző nélkül. Használjon még ehhez is külön távirányítót, meg navigáljon a nem arra kitalált felületen az akinek 2 anyja van.

Legyen mobilról 2 gombnyomással vezérelhető. Vagyis pont olyan, mint pl. a Google Chromecast. Amerikában 35$ igen, de ezt persze felejtsük el itthon, jó az 13-14.000 Ft-nak is.

Még tavaly kora ősszel be is szereztem egyet.




A lényege, hogy nem akar teljesen önálló készülék lenni. A vezérléséhez kell egy mobil. De viszont nem hülye vagy gyenge, nem élősködik a mobil erőforrásin. Pl. ha már valamit átpasszoltunk youtube-ról, onnan már képes önálló streamingre, a készüléket letehetjük az asztalra, el is aludhat.

Szóval első blikkre fasza is volt, megnéztünk sok jó YouTube videót..... de aztán:
  • Mutassuk meg a családi képeket..... szarik rá a képnézegető, google app nem van. Turkáljunk valami külső appot.
  • Játszuk le a notebookról a letorrentezett MKV vagy DivX file-t. Hmmm... nincs olyan funkció, hogy lokális file-t streamingeljünk. Turkáljunk külső appot (nekem MIND szar volt), vagy telepítsünk egy Plex szervert és a fizetős Plex kliensből azt mint saját videótéka használhatjuk. (Ez tényleg fasza is, de ennek ALAPBÓL meg kéne lennie a cucchoz.)
  • Na toljuk rá a teljes képernyőt és játszunk rajta (van is egy Samsung Game Controllerem hozzá, mint konzol szeretném használni). Hmm... ilyen funkció nincs. (Azóta lett, de a hivatalos bejelentéstől vagy fél év el kellett teljen mire a sajátomra is "megjött" a vágyott update. Míg pl. a cégesre szinte azonnal elérhető lett.)
Azóta ennél közelebbről is meg tudtam ismerkedni vele, és úgy foglalnám össze, hogy remek eszköz, DE túlságosan az online streamingre van kihegyezve. Van publikus API-ja, sok appba bele is tették, de valahogy mindegyikkel távoli streamingnél kötünk ki.
Pont az egyszerű user számára egyszerűbbnek gondolt feladatokkal van szopás, mert azokhoz komolyan "át kell verni". Pl. hogy a cucc és/vagy az API nem tud magától lokális file-okkal mit kezdeni, voltaképp egy komplett kis webserver-t kell beágyazni az appokba. Még egy állókép kitétele is agyrém.

Tény viszont, hogy videóban nagyon jó a késleltetése, elég adaptív a tömörítése. Pl. egyszerű képernyőmegosztással is nagyon jól lehet játszani. Már közepes wifi-vel sem akad, nagyon kicsi a késleltetés, inkább néha bekásásodik, mint hogy megakadna vagy késne.

Nemrég merült fel bennem, hogy a másik TV-re sem ártana tenni egy ilyen eszközt, de a fentiek nyomán nem voltam biztos abban, hogy pont Chromecast-ot. 

Hallottam korábban a Chromecast-nál jóval butább Miracast-ról (amit leginkább tényleg egy kábelmentes HDMI-nek kell elképzelni), körbe is néztem a hazai piacon, és azt biza már 6000 Ft körül kapni. Sőt, ezeknek csak az egyik módja a Miracast mód (TV-kbe csak ezt a képességet már régóta beépítik, sok gyártó ezt hívja Wireless Screen-nek), hanem valamiféle EZCast.....



Utánaolvastam ennek is, és úgy tűnt hogy ez már-már pont egy olyan kütyü, mint a Chromecast. Önállóan is képes lejátszani, de van Miracast-os képernyőmegosztás funkciója..... ÉÉÉÉÉÉSSSSSS lokákis file-ok megnyitása alapból része a firmware-nek is és a mobil kliens szoftvernek. Be is ruháztam gyorsan egy Measy A2W-be (de kapható még más is, ami EZCast).

Pár nap használat után persze már tudom, hogy ez sem fenékig tejfel. Az alap szoftver az egyszerű user számára jobb. Sőt, egyáltalán van egy külön appja, ami nem csak konfigurációs célra szolgál. Az alap funkciók tehát sokkal egyszerűbben használhatóak így, kevesebb 3rd party appal kell nyűglődni.

Viszont éppen ezért más a protokollja, másra van kihegyezve, illetve nincs kihegyezve egy adott és kötelező tömörítésre, igyekszik minél több mindent tudni lejátszani mint egy médialejátszó. 

Emiatt viszont kevésbé adaptív a dolog, pl. alapból túl sokat bufferel még jó wifi-vel is. Így pl. van egy konstans akkora késés, ami miatt a képernyőmegosztás már játékra alkalmatlan. 

Miracast-os hozadék továbbá, hogy itt a mobil és a stick közvetlen csatlakozik egymáshoz még Wifi-n is, egy adhoc hálozaton. (A Chromecast mindig a routeren keresztül tartja a vezérlő mobillal a kapcsolatot.) 

A stick persze itt is tartja a kapcsolatot és hozzáfér a nethez a routeren keresztül, ellenben a mobil már nem biztos! Főleg Miracast módban! Ez sajnos mobilfüggő.  Pl. Sony-kon általában nem megy (kibaszás nagyon, hiszen így képernyőmegosztással nuku online játék, max csak mobilnettel, hiába a wifi!). Az LG G2-esemen ilyenkor csak az tiltott, hogy nem lehet a mobil egyben egy wifi hotspot egy harmadik készülék számára (ez nem is életszerű lássuk be). 

Fontos különbség végül, hogy appokat nem céloznak EZCast-ra. Tehát egyrészről előny, hogy kötelezően nem kell mindenre eleve úgy összevadászni egy többé kevésbé működő alkalmazást, de ugyanakkor fájhat, hogy a legnépszerűbb appokban sem lesz soha egy célzott gomb a TV-re küldés azonnali indítására. Pl. YouTube. 
Ezeknél 2 megoldás van. 1. Teljes képernyőmegosztás, amikor a cucc nem is foglalkozik azzal, hogy a képernyőn milyen app van. 2. A "gyári" EZCast app "tartalmazza" némelyiket. Pl. Cloud Video néven voltaképp teljes képernyőmegosztás nélkül is elérhető a YouTube, és más népszerű videómegosztók. De EZCast esetében pont ezek a bonyolultabb feladatok vannak trükkel megoldva..... voltaképp egy beépített spéci böngészőben nyílik meg a youtube.com. És ha videót akarunk indítani, akkor azt elkapja a böngésző és woálá, a TV-n fog lejátszódni a streamelt videó. (Ehhez persze updatelniük is kell a kliens programot rendszeresen, de ezt meg is teszik.)

Összefoglalva tehát mindkét készülék ugyanazt próbálja megoldani, csak két teljesen külön irányból, más-más előnyökkel és hátrányokkal. 

Én azt mondom, hogy ha valaki nem akar játszani, akkor az alapvető(nek gondolt) funkciók eleve rendelkezésre állása és az ár miatt az EZCast-ot javasolnám. Ha fontos a játékra használhatóság, akkor csakis Chromecast, de ott az egyszerűbb dolgokhoz mind külön cél-appot kell használni.




Ja és még valami. A Google fű alatt írtja a Miracast-ot..... pl. 4.2 óta része az Androidnak, a gyártóknak semmit nem kell tenniük, csak benne hagyniuk. A Google viszont a Nexus 6-ból és 9-ből már kiszedte.... vagyis akinek ilyenje van, annak már csak a Google Chromecast jöhet szóba. (Gusztustalan dolog ez, igen.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése